06 Mar 2020

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

 

Αθήνα, 04  Μαρτίου 2020
Αρ. πρωτ: ΓΑ 7889

Προς
Ομοσπονδίες- μέλη ΕΣΕΕ
Εμπορικούς Συλλόγους
Έδρες τους

 

ΘΕΜΑ: Πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μη Μισθωτών του νέου ασφαλιστικού

 

Κυρίες και Κύριοι,

Με την παρούσα παρέχονται διευκρινήσεις επάνω στην εφαρμογή που τέθηκε σε λειτουργία το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2020, βάσει της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν, έως και τις 13/3/2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν. Υπενθυμίζεται ότι με το από 26/2/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας έγινε γνωστό ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16/3/2020 τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20/3/2020.

Α .  Σημαντικές Ημερομηνίες:

 • 28/2/2020: Έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΕΦΚΑ για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας μη μισθωτών.
 • 13/3/2020: Καταληκτική ημερομηνία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας από μη μισθωτούς.
 • 16/3/2020: Ανάρτηση νέων ειδοποιητηρίων στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ με τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.
 • 20/3/2020: Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2020 από μη μισθωτούς.

Β.  Ακολουθούμενα Βήματα:

 • 1Ο Βήμα:

Επίσκεψη ιστοσελίδας ΕΦΚΑ → https://www.efka.gov.gr/epilego/

 • 2Ο Βήμα:

Προσεκτική ανάγνωση του κειμένου που αφορά στην ιδιότητα του κάθε μη μισθωτού/ελεύθερου επαγγελματία (ελεύθερος επαγγελματίας/αυτοαπασχολούμενος, αγρότης, νέος ασφαλισμένος, με παράλληλη απασχόληση).

 • 3Ο Βήμα:

Αξιολόγηση των διαθέσιμων επιλογών, αναλόγως των τωρινών δυνατοτήτων αλλά και των μελλοντικών στόχων/προοπτικών του καθενός.

 • 4Ο Βήμα:

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, με την υποσημείωση πως όποιος δεν επιλέξει κατηγορία θα υπαχθεί αυτόματα στην 1η υποχρεωτική των 220 ευρώ/μήνα, συμπεριλαμβανομένων των 10 ευρώ υπέρ ανεργίας/ΟΑΕΔ.

 • 5Ο Βήμα:

Επιλογή του παρακάτω συνδέσμου https://apps.ika.gr/eAccess/login.xhtml  για την ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, έως και την Παρασκευή 13/3/2020.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν την παρακάτω εικόνα (χωρίς τον υπολογισμό εισφοράς υπέρ ανεργίας ΟΑΕΔ, μηνιαίου ύψους 10 €):

Γ.  Ερωτοαπαντήσεις Υπ. Εργασίας:

 1. Τι αλλάζει από 1/1/2020 ως προς την ασφάλιση μη μισθωτών;

Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και την εξέλιξη του κατώτατου μισθού. Δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά, ως εξής:

– 1 υποχρεωτική και 5 προαιρετικές  ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, ενώ προβλέπεται και ειδική ασφαλιστική κατηγορία, η οποία θα απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα 5 έτη ασφάλισης).

– Συνολικά, προβλέπονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες και για αγρότες, εκ των οποίων οι 5 προαιρετικές και η 1 υποχρεωτική, ενώ δεν προβλέπεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία όπως εκείνη των ελεύθερων επαγγελματιών για τους νεοεισερχομένους στον κλάδο.

 1. Είναι υποχρεωτική η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας;

Ναι, είναι υποχρεωτική και η επιλεχθείσα κατηγορία είναι δεσμευτική καθόλη τη διάρκεια του 2020. Σε περίπτωση που δεν επιλεχθεί ασφαλιστική κατηγορία ο ελεύθερος επαγγελματίας θα κατατάσσεται υποχρεωτικά στην 1η υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ/μήνα. Φυσικά με το νέο σύστημα θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής και αλλαγής κατηγορίας ανά έτος ασφάλισης.

 1. Έως πότε θα μπορούν οι επιτηδευματίες/μη μισθωτοί να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία;

Η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας εκπνέει την Παρασκευή 13/3/2020 και η πληρωμή των εισφορών του μηνός Ιανουαρίου 2020 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 20/3/2020.

 1. Τι ισχύει για τους νέους επαγγελματίες;

Οι νέοι επαγγελματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι) μπορούν να επιλέγουν την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμένουν σε αυτήν για τα 5 πρώτα έτη ασφάλισής τους. Επίσης, δίνεται  η δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ανώτερης από την ειδική.

 1. Τι προβλέπεται για μη Μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση;

Με το νέο ασφαλιστικό ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν μία μόνο εισφορά ακόμα και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης. Ο υπολογισμός της εισφοράς διαφοροποιείται αναλόγως των ειδικών κάθε φορά περιπτώσεων, λεπτομέρειες επί των οποίων παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο → https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/neo-systhma-asfalistikon-eisforon/parallhlh-asfalish 

 1. Κάθε πότε και με ποιο τρόπο πληρώνονται οι εισφορές;

Οι εισφορές είναι μηνιαίες και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).

Παρακαλούμε να στείλετε την παρούσα στα μέλη σας, στην διάθεση των οποίων παραμένουμε για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

 

Με εντολή Προέδρου,

 

Αντώνης Μέγγουλης

Διευθυντής & Νομικός Σύμβουλος ΕΣΕΕ

 

 

[top]