22 May 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / ΕΣΕΕ

 

*ΦΛΥΑ*

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Γρηγορίου Γυφτοπούλου 2 – Χαλάνδρι

Mail : e.s.hal.flya@live.com

Site : www.eshalandri.gr

Τηλ.: 2106896054

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / ΕΣΕΕ


Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ο εμπορικός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση συνέπεια των δεδομένων που προέκυψαν σε παγκόσμιο επίπεδο .
Η επόμενη ημέρα ήρθε και πρέπει όλοι μας σήμερα να συστρατευθούμε προκειμένου να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας .
Με σισύφεια αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις και διαπιστώνουμε ότι μετά την δεκαετή επώδυνη ανοδική πορεία καλούμαστε σήμερα να κουβαλήσουμε ένα ακόμα βαρύτερο φορτίο .
Δεν αρκεί μία δέσμη μέτρων που δεν θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των επιχειρήσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή και δεν ανταποκρίνεται στις ταχέως εναλλασσόμενες απαιτήσεις της αγοράς .
Για αυτό η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας απαιτεί τη στήριξη της πολιτείας και των συναρμόδιων υπουργείων με συντονισμένες και καίριες παρεμβάσεις , οι οποίες κάθε εβδομάδα θα επαναξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα τους στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς .


Συνοπτικά οι προτάσεις μας είναι:

  • Mόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος προκειμένου τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία .
  • Επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις για συνολικό διάστημα 6 μηνών ( έως και τον Σεπτέμβριο του έτους). Μετά το εξάμηνο θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να επανεξετάσουν τα δεδομένα της αγοράς .
  • Εξ ολοκλήρου απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου για το 2020 ως ελάχιστη αναγνώριση της δυσκολίας επιβίωση των ΜΜΕ σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
  • Βελτίωση των δανειοδοτικών όρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου περισσότερες ΜΜΕ να αιτηθούν χρήματα . Η αγορά έχει ανάγκη ρευστότητας και είναι σίγουρο ότι οι συνάδελφοι ευκολότερα θα πλησιάσουν μια μικρή βρύση για να ξεδιψάσουν παρά τον κρουνό της πυροσβεστικής .
  • Προγράμματα επιδότησης προσλήψεων του ΟΑΕΔ προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες με απλοποίηση των όρων και χωρίς την μεσολάβηση της επιχείρησης στις πληρωμές των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων . Ο ΟΑΕΔ να ολοκληρώνει κάθε μήνα το μέρος της επιδοτήσεως που τον αφορά απευθείας και η επιχείρηση να συμπληρώνει το υπόλοιπο .
  • Απλοποίηση όλων των γραφειοκρατικών θεμάτων που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μας . Η ψηφιακή αναβάθμιση σημαίνει ευκολία προσβασιμότητας ταχύτητας εκτελέσεως απαιτούμενων ενεργειών και δραστική μείωση λειτουργικού κόστους .
  • Απλοποίηση όρων εκταμίευσης πόλων ΕΣΠΑ με άμεση εκταμίευση ποσών εγκεκριμένων προγραμμάτων για την ανακούφιση της αγοράς , με παράλληλη συμμετοχή του ΕΣΠΑ σε οποιαδήποτε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που λόγω των συνθηκών θα εμπεριέχει ευνοϊκότερους όρους για τις ΜΜΕ.
  • 30% μείωση των εργοδοτικών εισφορών για όσες πληττόμενες επιχειρήσεις δεν προβούν σε απολύσεις ή αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας , με ταυτόχρονη δίμηνη απαλλαγή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επαγγελματιών.
  • Κατάργηση του κατά γενική ομολογία αναποτελεσματικού θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων .
  • Συντονισμένες δράσεις για τη μείωση του παρεμπορίου μια διαχρονική πληγή της αγοράς .

 Η Πολιτεία έχει μόνο να ωφεληθεί από την απρόσκοπη λειτουργία των επιχειρήσεων μας και την διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας για αυτό ζητάμε άμεση λήψη όλων των μέτρων , προκειμένου συντονισμένα και οργανωμένα να εξέλθουμε και αυτής της κρίσης

 

 Με εκτίμηση ,

 Το ΔΣ

[top]